Petra Pires

I wanna change the world! - I want to change the world with you’.

Luleå.

Publicerad 2009-02-17 10:42:35 i Fakta

Patrik vill åka till Luleå. Jag fattar inte riktigt vad han hade tänkt sig att vi skulle göra där, men han sa igår att han vill åka dit.

Fakta om Luleå:

  • Luleå har en av landets största hamnar för gods.
  • Luleå är ett metallurgiskt centrum med stor stålindustri och avancerad forskning.
  • Sveriges första tekniska universitet, Luleå tekniska universitet - med ca 13.000 studenter
  • Här finns en av Sveriges fem stora flygplatser, Luleå Airport, i folkmun kallat Kallax flygplats.
  • Här finns Shopping, europas första köpcentrum
Undrar om det var det han hade tänkt sig. Eller om han kanske snarare tänkte:

I Luleå finns de kända elitlagen Luleå Hockey, Plannja Basket och Luleå Basket (damer) som alla är framgångsrika i sina respektive sporter. Plannja har tagit 7 SM-guld sedan Basketligan startade 1992. Luleå Hockey tog sitt hittills enda SM-guld 1996. Luleå Basket har varit i SM-final de tre senaste åren och vunnit SM-silver.

Vill han vara kulturell måntro?

Den 12 januari 2007 invigdes Kulturens Hus i centrala Luleå. I Kulturens Hus finns ett magnifikt bibliotek, konsertsalar, konsthall, turistbyrå med mera. Huset är öppet alla dagar och evenemangen avlöser varandra. Det fungerar även som konferens- och kongresscenter. Mer information om Kulturens Hus finns på http://www.kulturenshus.com/

Luleå Kulturskola är en kommunal institution med ett 50-tal anställda och en årsbudget på ca 20 miljoner kronor. Skolan är avgiftsfri och varje år deltar över 7 000 elever i verksamheten. Lördagsrock och Rock på Floras Kulle är två projekt för att öka engagemanget kring musik bland ungdomar. Det är gratiskonserter med amatörband och ibland större band, i huvudsak från Luleå men ibland även från övriga Norrbotten.

Luleåkalaset är ett stort festivalevenemang som i regel infaller första veckan i augusti. Utmärkande för festivalen är låga entréavgifter och att den inte riktar in sig på någon speciell grupp.

Konst i det gröna är en utställning som anordnas varje sommar, de senaste åren på Kronan-området. Ett 100-tal kända och okända konstnärer får en chans att ställa ut och sälja sina verk.

I oktober vartannat år arrangeras en Bok & Bild-festival som lockar många besökare. Då delas ett av Sveriges största lyrikpris ut, Erik Lindegren-priset. Det gick 2007 till Folke Isaksson. Lilla Erik Lindegren-priset, för unga författare mellan 15 och 20 år, delades ut för första gången 2007.

Andra större evenemang och kultursatsningar är Luleå Sommarbiennal, Kulturnatten, Filmpool Nord, Konstnärernas kollektivverkstad, BD Pop och Gammelstads kyrkstad. Luleå utsågs till Årets kulturkommun 2007 av Fackförbundet SKTF.

Fast vi skulle ju vara turister:

I Luleå finns en förstklassig camping, First Camp på Arcus-området. Intill ligger Arcushallen, en mycket stor inomhusarena, och Norrbottens Järnvägsmuseum. Det finns gott om boendealternativ: fyrstjärniga hotell, lågprishotell, vandrarhem, stugor med mera.

Några populära besöksmål

  • Världsarvet Gammelstads kyrkstad
  • Friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad.
  • Teknikens hus
  • Lule skärgård
  • Kulturens Hus
  • Isvägarna i skärgården vintertid

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Petra

Jag är kär och lycklig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela