Petra Pires

I wanna change the world! - I want to change the world with you’.

Idag funderar jag på...

Publicerad 2008-09-22 08:40:52 i Tänkvärt

Snor och öronvax. Var kommer det ifrån och vad är det?

Öronvax (medicinsk term: cerumen) är de gul- eller brunaktiga, klibbiga avsöndringar i örat på människan och många andra däggdjur. Öronvaxet tjänstgör huvudsakligen för att hålla huden i örat mjuk och fuktig, men även för att fånga upp och stoppa främmande föremål som annars hade hamnat i hörselgången. Vanligen vandrar vaxet successivt ut ur örat och ersätts med nytt, men ibland kan gammalt vax klumpa ihop sig, fastna och bilda en propp som fyller hörselgången eller pressas mot trumhinnan. Detta kan ge besvär som nedsatt hörsel, tinnitus och i vissa fall yrsel. Dessa besvär försvinner så snart det sammanpackade vaxet tas bort, genom att först använda örondroppar och sedan skölja bort det med ljummet vatten.

Snor eller nasalt mucus är det slem (mucus) som bildas av slemhinnorna i näsan. Slem bildas även av ackumulerad extracellulär vätska, vilken ökar i omfattning vid ett inflammationssvar. Under en dag kan det bildas upp emot ett par deciliter slem.

Slemmet transporteras bakåt i näsan och ned i svalget av cilieförande celler i slemhinnan. Luften som inandas innehåller en mängd damm och andra partiklar vilka delvis fastnar i snoret och därmed fungerar snoret som ett luftfilter och skonar lungorna. Detta syns tydligt då man vistas i förorenad luft då snoret får en gråsvart färg. Då nasofarynx är tillhåll för en mängd bakterier och virus är snoret en smittväg för fortplantning av infektioner såsom lunginflammation orsakad som komplikation av en rinit.

Färgen på slemmet beror på dess innehåll. Ju mer celler (vita blodkroppar) som slemmet innehåller desto mer trögflytande och färgat (gult - grönt) blir det. Vid infektioner ökar mängden celler i snoret. Snor kan normalt också innehålla mindre mängder blod, eftersom blodkärlen i näsans slemhinnor är ytliga och kan brista vid mycket liten påfrestning. Om sekretet i näsan innehåller övervägande blod har en näsblödning uppstått.

Vid olika sjukdomar, exempelvis förkylning kan slemhinnorna bli inflammerade och vätskefyllda (akut rinit), varvid mängden snor ökar markant. Den vanligtvis gulaktiga färgen beror på vita blodkroppar, med viss inblandning av röda sådana.

All text kommer från http://sv.wikipedia.org/wiki/Snor och http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96ronvax

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Petra

Jag är kär och lycklig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela